SuperoLog is:
Wim
bįb
Sendermen
Joost
Koos

Laatste praters:
www.kieseenuitje.… (Zomer vol liefde): strak wagentje wel. Ziet er goe…
RuSt (Superolog 10 jaar…): Een reunieje, ja!
b°b (Superolog 10 jaar…): Oeh, dat vraagt om een reuniŽ!
RuSt (Superolog 10 jaar…): Gefeliciteerd! Maarre, is het n…
Sndr (Nog steeds te paa…): Verkeren of verkeerden de boeke…
Wim (Trends zonder oor…): Ik vind het wel verstoer… ik he…
André (Trends zonder oor…): Audi is Der Anstichter. Ze schr…
Ben (Nog steeds te paa…): Enigste?
Agnes (Behandelbare Jazz…): Eigenlijk alleen irritatie opge…
dennis (Tipje): ik zou alstublieft een ipod geb…

-->

Links

Oude SuperoLog

Joost
about:blank
Henkiepenkie
Elke Dag RuSt
Midas Steeman
10e
Mijn Kop Thee
George
Merel Roze
sneeuwblind
Schlijper
bieslog

fileunder
MOMI

SoundSupport.net
Soda P
K-oZ Collective
TegenLog
Syndicatie
Meer blogs...

beleefbaar.nl

Archives
01 Jul - 31 Jul 2002
01 Aug - 31 Aug 2002
01 Sep - 30 Sep 2002
01 Oct - 31 Oct 2002
01 Nov - 30 Nov 2002
01 Dec - 31 Dec 2002
01 Jan - 31 Jan 2003
01 Feb - 28 Feb 2003
01 Mar - 31 Mar 2003
01 Apr - 30 Apr 2003
01 May - 31 May 2003
01 Jun - 30 Jun 2003
01 Jul - 31 Jul 2003
01 Aug - 31 Aug 2003
01 Sep - 30 Sep 2003
01 Oct - 31 Oct 2003
01 Nov - 30 Nov 2003
01 Dec - 31 Dec 2003
01 Jan - 31 Jan 2004
01 Feb - 29 Feb 2004
01 Mar - 31 Mar 2004
01 Apr - 30 Apr 2004
01 May - 31 May 2004
01 Jun - 30 Jun 2004
01 Jul - 31 Jul 2004
01 Aug - 31 Aug 2004
01 Sep - 30 Sep 2004
01 Oct - 31 Oct 2004
01 Nov - 30 Nov 2004
01 Dec - 31 Dec 2004
01 Jan - 31 Jan 2005
01 Feb - 28 Feb 2005
01 Mar - 31 Mar 2005
01 Apr - 30 Apr 2005
01 May - 31 May 2005
01 Jun - 30 Jun 2005
01 Jul - 31 Jul 2005
01 Aug - 31 Aug 2005
01 Sep - 30 Sep 2005
01 Oct - 31 Oct 2005
01 Nov - 30 Nov 2005
01 Dec - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Jan 2006
01 Feb - 28 Feb 2006
01 Mar - 31 Mar 2006
01 Apr - 30 Apr 2006
01 May - 31 May 2006
01 Jun - 30 Jun 2006
01 Jul - 31 Jul 2006
01 Aug - 31 Aug 2006
01 Sep - 30 Sep 2006
01 Oct - 31 Oct 2006
01 Nov - 30 Nov 2006
01 Dec - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Jan 2007
01 Feb - 28 Feb 2007
01 Mar - 31 Mar 2007
01 Apr - 30 Apr 2007
01 May - 31 May 2007
01 Jun - 30 Jun 2007
01 Jul - 31 Jul 2007
01 Aug - 31 Aug 2007
01 Sep - 30 Sep 2007
01 Oct - 31 Oct 2007
01 Nov - 30 Nov 2007
01 Dec - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Jan 2008
01 Feb - 29 Feb 2008
01 Mar - 31 Mar 2008
01 May - 31 May 2008
01 Jun - 30 Jun 2008
01 Jul - 31 Jul 2008
01 Aug - 31 Aug 2008
01 Sep - 30 Sep 2008
01 Oct - 31 Oct 2008
01 Nov - 30 Nov 2008
01 Jan - 31 Jan 2009
01 Feb - 28 Feb 2009
01 Mar - 31 Mar 2009
01 Apr - 30 Apr 2009
01 Jul - 31 Jul 2009
01 Aug - 31 Aug 2009
01 Oct - 31 Oct 2009
01 Mar - 31 Mar 2010
01 Jun - 30 Jun 2010
01 Jul - 31 Jul 2010

Misc
Subscribe with Bloglines
XML: RSS Feed
Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind'

Friday 13 Jun '03 -Herman de Vriendschapscake

Laatst kwam ik bij de ouders van mijn vriendin Barbara. Daar zag ik een kom met een doek erover. Nieuwsgierig keek ik onder de doek. Een toch wel slijmerig aandoende, bruingele klont keek mij aan vanuit de plastic beslagkom. "Wat is dat?", vroeg ik geschokt. Zoiets zie ik niet vaak. "Ken je dat niet? Dat is Herman de vriendschapscake". De volgende alinea beschrijft het concept van Herman de vriendschapscake dat ik aandachtig tot mij genomen heb...

Herman vierde zijn hoogtijdagen in de jaren '80. Toen was het klimaat uitermate geschikt voor de vriendelijke deegklont. Het is de bedoeling dat Herman je bereikt bij een kennis. Deze wijdt je dan in tot de wereld der gemeenschappelijke deegklonten. Nietsvermoedend eet je een stukje cake bij de thee. Als je zegt dat je de cake lekker vindt, wordt aangedrongen tot het meenemen van een meelachtige klont. Nietsvermoedend neem je deze goedgehumeurde klont aan en rijd je met een te retourneren Tupperware ultrasterk bewaarbakje (jajaja, er is laatst ook weer een Tupperware party gesignaleerd in mijn omgeving) naar huis en op dat moment is Herman de sociale deegbal in je leven gekomen. De opgedrongen klont laat je enkele dagen rijzen in een beslagkom onder een natte doek (handleiding wordt meegeleverd, zodat je precies weet hoe lang!). Na enkele dagen van benieuwd wachten scheur je Herman-de-inmiddels-gerezen-klont in een aantal delen (ik geloof 4). Je bakt één deel van Herman af volgens de aanwijzingen in de meegeleverde handleiding en de andere drie delen geef je door aan je kennissen (ja, bij voorkeur in een Tupperware bewaardoos). Eigenlijk is Herman dus een soort kettingcake. Met als verschil dat je bij hem niet hoeft te vrezen voor afvriezende tenen, aangereden katten, financiele perikelen als gevolg van tosti-ijzers die niet alleen je eigen keuken doen smelten, maar ook die van de buren of desastreuze ontmoetingen met postbodes die pogingen doen om  je te ontdoen van je organen. Nee, Herman is een vredelievende kettingklont en vreekt zich niet als je besluit hem helemaal in je eentje op te eten.

Het leuke is dat deze cake dus weer spontaan is opgedoken. Na enkele jaren van afwezigheid is hij terug van weggeweest! Ik vertelde in de trein over Herman aan een vriend en spontaan reageerden mensen in de coupe verheugd. Zij kenden de olijke deelbal van vroeger en vonden hem een gezellig onderdeel van hun leven. Misschien dat door de dalende welvaart mensen terugverlangen naar de goede oude jaren '80 waar dit soort heerlijk kneuterige Hollandsheid bloeien kon. En dat zij Herman de ingedikte deegstier nieuw leven in hebben geblazen. Of.....denk ik dan......is Herman na jaren zwerven eindelijk weer terug in Nederland en heb ik een stukje cake gegeten waarin enkele goedgegiste overblijfselen zitten die tussen de 20 en 30 jaar oud zijn?

hehe, herman heeft tot vorige week een paar weken bij ons in de keuken gestaan :D

Een PAAR weken?? Was het dan niet Herman, de blauwe schimmelkoek?

of het leek een paar weken…. vorige week in ieder geval gebakken… het was een goedvullend cakeje…

Maar hoe begin je nu zo,n cake als je geen vrienden hebt van wie je het eerste klontje krijgt. Weet iemand dat? Ik heb nl. wel weer eens zin in zo’n cake. Uit de jaren ’80 weet ik nog dat die best lekker was. Ben benieuwd of iemand weet hoe je ermee begint. Graag reactie!!

Zal ‘s kijken of ik het ergens kan vinden… u hoort nog van ons

Binnenkort op superolog: het enige echte gepatenteerde recept van herman, onze makker! We wachten vol spanning af!

Hey
Wij hebben pas ook Herman gehad. Maar ik zou wel eens willen weten wie het recept van Herman weet als je wil beginnen. Reageer zo snel mogelijk altublieft.

Dag Kirsten,

Hier staat een recept:

Van: http://www.lekkerplantaardig.net/_disc1/..

Herman is een levend deeg, verzorg hem goed. Zet Herman niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek hem niet met een deksel af, maar met een schone theedoek zodat hij kan ademen. Herman groeit, zorg dus voor voldoende ruimte.

datum dag
1 Vandaag heb je Herman gekregen
2 Roer Herman enkele malen per dag om met een lepel
3 Idem
4 Herman heeft honger gekregen!Voer hem 250 ml melk, 150 gr bloem, 200 gr suiker(even omroeren, klontjes zijn niet erg) 5 Even omroeren
6 Idem
7 Idem
8 Idem
9 Herman heeft weer honger: voer hem hetzelde als op dag 4. Verdeel Herman over 4 bakjes en geef er 3 weg.
10 Vandaag geef je Herman voor het laatst te eten. Vul het deeg aan met 150 ml olie, 3 eieren, 250 gr bloem, 2 eetlepels kaneel (of minder naar behoefte) 20 gr rozijnen, krenten, noten of studentenhaver, 200 gr suiker, 1 appel in stukjes, 2 eetlepels bakpoeder

Meng alles goed. Vet een cakeblik of tulbandvorm in. Doe het deeg in de vorm en bak Herman in anderhalf uur (gasoven stand 3-4, oven 165 graden, hete lucht ongeveer 150 graden)

Dat moet hem zijn! Dus Bakse!
Enne….komt hij een keer onze kant op? In tupperware natuurlijk! :)

En binnenkort op Superolog: – Joerie de Vriendschapsyoghurt – Kars de Vriendschapskwark – Pim de Vriendschapspizza – Jojanneke de Vriendschapsyakult – En last but not least: Sjon de Superologcake!
(Wim, neem je volgende keer ook weer brownies mee?)

hoi,

ik ben ook op zoek naar het begin recept van herman! hij is namelijk erg lekker en ik wil er mee beginnen een nieuwe vriendsschapscake te starten!

wie kan me helpen?!

groetjes anouk

Replied on by Daphne

kheb een vraagje over herman: kan hij doodgaan als je hem niet genoeg aandacht schenkt? ik hem heb door een ruzie met de vorige eigenaar (en dus ook het niet ontvangen van instructies over zijn verzorging) een paar dagen verwaarloosd. is hij nu dood? gelieve zo snel mogelijk te reageren.

groetjes annelie

Replied on by Sndr

kben hier nogmaals terug na het lezen van de volledige inleiding, bij mij is hermand geen bol maar is hij vloeibaar, ik heb hem zo ontvangen, is dit normaal?

groetjes annelie

Ik ken herman ook alleen in vloeibare vorm.
Overigens heb ik uit eerste hand dat het mogelijk is Herman in te vriezen. Dus 1 portie geef je niet weg maar vries je in.
Na ontdooien volg je gewoon weer het recept vanaf dag 1.
Dan heb je dus altijd een begin in de vriezer.
Hoe te beginnen weet ik ook niet.
Misschien kun je bij bepaalde bakkers een begin krijgen want in feite is herman een zuurdesembrood. ( brood voor mensen met een gistallergie).
enne, pas op met dat recept. Die eetlepels moeten theelepels zijn en 20 gram rozijnen en noten is bij mijn recept 200 gram.
Verder doe ik er geen olie maar melk in.
oja en een snufje zout.

This is a reply on annelie Herman is geen dier! Herman de stier is iemand anders. Herman is volgens mij redelijk vloeibaar, dus geen reden tot zorgen!
Lang leve Hermandes, los cacos de fraternigos!

mijn herman staat in mijn kast en stinkt en hij prutteld als de pest
gisteren nog recht in mijn gezicht

Op deze pagina kun je lezen hoe je een gewoon zuurdesem begint.
http://home.hccnet.nl/v.kleven/zuurdesem..
Als het desem eenmaak goed op gang is kunt je overgaan tot de gebruikelijke voeding van Herman. Let wel op dat het eerste desem GEEN suiker bevat.

hoi,
ik heb Herman van een vriendin gekregen. maar ik zou graag het begin van het recept om Herman te maken hebben.
dat lijkt me wel leuk. kan ik dat krijgen van jullie?
alvast bedankt, floor

Hoi Floor, het recept staat hierboven.

Gisteren kreeg ik Herman. Hij ziet er een beetje slapjes uit, maar ik zal er goed voor zorgen! Nog een klein vraagje. Aangezien Herman 10 dagen blijft staan, is er dan niemand bang dat Herman ziektedrager kan worden?
Groetjes Ange

Een desem komt vanzelf in roggemeel. Een desem is gewoon ook een ziekte… :)
Mond en klauwzeer verspreiden via Herman?

Nee, ik denk dat het wel meevalt. Herman gaat al een tijdje mee! Volgens mij is er nog nooit een ziekte in Hermannen geconstateerd. En je bakt Herman af, dus de ziektekiemen verdwijnen dan bij het verhitten.
Misschien dat door de zuurte van de desem er ook geen ziektekiemen in komen?

hey!! ik heb Herman gemaakt en hij is superlekker!!! een echte aanrader!!

Ik zocht even by google naar vriendschapsbrood. Kom nog even terug op Herman!Ik zit nu in dag 9.Dus morgen krijgt hij voor het laatst te eten en mag ie de oven in!Nu mijn vraag.Ik ben reuze benieuwd, want ik zag het niet zo zitten.!Dat je Herman kon invriezen wist ik ook niet.Ik zit een beetje in over die 150 ml(olijf?) olie.Lijkt me niet zo geslaagd.Ben geneigd om er 150 gr boter van te maken.Hebben jullie enig idee of dit kan???

Herman moet ook om zijn cholesterol denken…

Replied on by Tineke

This is a reply on Sndr Ik heb toch maar olie gebruikt.Is eigenlijk ook beter.
Hij moest iets langer gebakken, maar hij smaakt heerlijk!!!!

Zo maak je Herman! Als start! Zet klaar: 100 gram suiker, 250 ml. warm water, 1 zakje gist van 7 gram, 225 gram bloem, een glazen schaal en een houten lepel.
Los de suiker op in een half kopje van het warme water. Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten staan. Roer de rest van het water erbij, evenals de bloem. Klop dit met de lepel tot een mooi glad beslag en dek het af met een vochtige theedoek. Laat dit alles rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag. en dan ga je verder bij dag 2.
Wie zei daar dat bij de start geen suiker gebruikt werd?
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar vond dit op het net. Tik ‘vriendschapsbrood en herman in en je vindt het wel.
Leuk ook om een andere naam te verzinnen… Hier kennen wij er al 3..

Zelf starten:
100 gram suiker
250 ml warm water
1 zakje gist ( 7 gram)
225 bloem

Suiker oplossen in 1/2 kopje van het warme water.
Strooi gist erbij, laat 10 minuten staan.
Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
Klop totdat het een glad beslag is.
Goed afdekken met plastic folie.
Laat rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.
Hoe wil Herman gevoed worden?
Je moet Herman goed verzorgen. Zet Herman nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt.
Dek Herman niet af, zodat Herman kan ademen, een theedoek eroverheen leggen mag wel.
Herman zal groeien, dus zorg dat je Herman bewaard in een ruime schaal, die niet! van metaal is.
dag 1:
Vandaag heb je Herman gekregen of gemaakt en wil Herman wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien.
dag 2:
Roer Herman goed door, gebruik hiervoor een houten lepel, Herman houdt niet van metaal.
dag 3:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vind Herman fijn.

dag 4:
Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten:
een kopje melk
een kopje bloem
en een half kopje suiker
dag 5:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt Herman van.
dag 6:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt Herman fijn.
dag 7:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, hier wordt Herman luchtig van.
dag 8:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, Herman wordt graag vertroeteld door je.
dag 9:
Herman heeft weer honger en wil het volgende eten:
een kopje melk
een kopje bloem
en een half kopje suiker
Dit is het moment dat Herman zich gaat voortplanten, verdeel Herman over 3 bakjes.
1 bakje geef je aan een vriend(in) of familielid die je graag het genoegen van Herman gunt.
1 bakje wordt je volgende Herman.
Het laatste bakje gebruik je om door te gaan naar dag 10.
dag 10:
Vandaag heeft Herman een enorme honger en daarom verwen je Herman een feestmaal!
0.15 liter olie
250 gr. bloem
2 eieren
2 theelepels bakpoeder
1 appel in stukjes
200 gr. suiker
200 gr. noten en/of rozijnen
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout

Meng Herman nog eens goed door elkaar.
Vet een bakblik in en bestrooi dat met suiker, vul het bakblik met Herman deeg.
Verwarm de oven voor op 170C en bak Herman in ongeveer 1 uur en 15 min. gaar.

Eet smakelijk!

This is a reply on anouk Heej Anoek,

Ik weet niet of je nog steeds geinterreseerd bent in het beginrecept van Herman. Mail me even en dan kan ik het je toesturen.

Groetjes Daphne

ik heb nu herman in huis

Herman staat af te koelen, maar ik had een recept met 100 gr pure chocolade fijn gemaakt. heb vlug een stukje afgesneden nou de smaak is goed. Vanavond nog naar een verjaardag en geef het als cadeau (doen we anders nooit)

Geweldig ik hem em ook gekregen van een collega,.. hmmmmmmmmmmm heerlijk. Echt jeugdsentiment,.. de laatste keer was ergens in de zesde klas en nu weer hmmm.

Please enable Javascript (and reload this page) to add any comments.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

Last van spammerts, dus even de volgende vraag beantwoorden aub en ik ga hier geen hints geven... As je het niet weet, ben je het niet waard om hier commentaar te leveren
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.

terug naar start